2011. augusztus 9., kedd

MULUKHIYEH



Ez egy olyan növény, amit nem ismernek Magyarországon és én nem is tudom, hogy mindenkinek izlene-e. A levelét leszedik, megszárítják és térségtől függően lemorzsolják vagy egészben főzik. Én nagyon szeretem, de az állaga miatt bizony én is óvatosan kóstoltam meg az elején. Enyhén kesérű levél és amikor főzzük olyan nyúlós lesz a leves tőle, de tényleg ízletes. Rizzsel szokták tálalni. A Közel Keleten és az Észak afrikai térségben főzik, van ahol nyúl hússal, máshol csirkével. Van ahol a húst beleteszik a levesbe, van ahol külön még megsütik.  Én szíriai módra tanultam a barátnőmtől és beleteszem a húst a levesbe és így nem is kell vacakolni a hússal amikor esszük.:) Igaz ő levesesen csinálja én pedig egy kicsit sűrübb állagúra, de mindkettő nagyon finom. Nagyon egyszerű, nem drága és  nem időigényes.
4 személyre:
½ csirke (lehet több is)
4 marék szárított mulukhiyeh levél
1 fej foghagyma
2 teás kanál darált koriander
½ dl olaj
vegeta
40 dkg rizs
cirtom

A csirkét megmosom és vegetás vízben megfőzöm (persze lehabozom). Amikor kész a csirke kiteszem egy tálra és hagyom kihülni.
Egy edényben apróra vágott foghagymát pirítok a darált korianderrel és beleteszem a mulukhiyeht, együtt pirítom egy kicsit és ráöntöm a húslét. A csirkéről leszedem a bőrét és a csontját, a húst beleteszem a levesbe és együtt főzöm körülbelül 45 percig.
Aki a húst nem szeretné beletenni a levesbe annak azt javasolom, hogy 4 személyre egy egész csirkét főzzön és utánna süsse ki. Így is finom, de én jobban szeretem ezt a változatot.
Közben a rizst is megpárolom és együtt tálalom citrommal.


2011. augusztus 6., szombat

MENSZEF



Sziasztok
Már nagyon rég nem tettem fel újj receptet. 3 hónapig el voltam utazva és nem én főztem. Jordániában voltam a férjem családjánál, ahol megtehettem volna, hogy főzök, de apósom annyira válogatós, hogy  semmilyen külföldi ételt nem eszik meg, ki sem próbálja, nem is tudja, hogy ízlene –e vagy sem.  A süteményeimet mindenki nagyon szereti, de apósom azokra is talál valami kifogást, ezért csak ritkán sütöttem, pedig anyósom és mindenki más mondta, hogy süssek, mert ők szeretik, de ha nem érzem a késztetést akkor nem sütök.
Végre itthon és végre főzhetek amit csak akarok, amit megkívánok és ami jólesik.
Ezt az ételt amit ma felteszek Menszef-nek hívják és kifejezetten Jordán nemzeti étel,  még a férjem családja sem főzi, mert nem szeretik, pedig mondhatom, hogy az egyik legfinomabb arab étel amit ettem és  én igenis gyakran csinálom és nem tudok betelni vele. Úgy főzök, hogy másnapra is maradjon egy kevés és azt én eszem meg.:)
Íme a recept  4 személyre:
1 ½  kg csirke
2 liter joghurt
30 dkg rizs
1 fej foghagyma
3 darab arab kenyér
vegeta

A  csirkét jól megmosom feldarabolom és megfőzöm, közben lehabozom és vegetával ízesítem.  Amíg fő a csirke addig 1 fej foghagymát megtisztítok, apróra vágom, kevés olajban világos barnára pirítom és félreteszem egy tányérban.  3 darab arab kenyeret kis kockára szeletelek  és szép ropogósra sütöm olajban lecsöpögtetem és ezt is félre teszem egy tányérban.
A rizst megmosom, lecsöpögtetem, kevés olajon fehéredésig pirítom és dupla mennyiségű húslevest öntök rá. Ilyenkor már csak kevés sót vagy vegetát teszek a rizshez, mivel a húslé is ízesített volt. A tüzet teljesen minimumra állítom, a fedőt ráteszem az edényre és 18-20 percig nem is emelem fel.  Én mindig tefal edény használok, de ha jól csinálja valaki a rizst akkor más edényben sem fog leégni.  Én bögrével mérem a rizst és így pontosan tudom, hogy a húslé vagy a víz dupla mennyiségű kell legyen. Ez alapján nem lehet elrontani. 19 éve csinálom így és még nem égett  sohasem.
Jöhet a joghurt leves.  A joghurtot egy tojással egy edénybe a tűzre helyezem és nagyon lassú lángnál addig kavarom amíg el nem kezd felforrni. De ennél nagyon kell vigyázni, mert bizony a joghurt összemehet és csomossá válhat bármikor.  Bevallom már történt meg velem, nem is egyszer, ezért nagy türelem kell hozzá.  Amikor a joghurt már elég forró, persze folytonos kevergetés mellett akkor beleöntok ugyanennyi húslevet  és a pirított foghagymát. Hagyom fél órát a lassú tüzön, néha megkevergetem.  2 evőkanál ételkeményítőt kevés vízzel feloldok egy tányérban és kevergetés közben hozzáöntök a joghurtos leveshez. Pár másodpercig keverem és el  is zárom a tüzet.
Egy tepsibe nagyon kevés olajat öntök és ha kész a csirke ráhelyezem a tepsire és beteszem a sütőbe. Ropogósra sütöm.
Ha minden kész lehet tálalni. Jordániában ezt úgy eszik, hogy egy nagy tálra ráhelyezik a kenyeret, rá a rizst, rá a húst és egy tálban a joghurtos levest.
Amikor először ettem ezt az ételt, nagyon ízlett, de az arab kenyér nem volt megpirítva és emiatt elázott a tálon, ezért én változtattam a recepten. Annyiban  változtattam meg és ettől lett sokkal finomabb, mint az eredeti, hogy a kenyeret megpirítom és ezáltal amikor esszük ropogós marad és  teljesen más íze lesz az ételnek. Remélem másnak is ugyanígy fog ízleni.