2011. április 11., hétfő

Somlói Galuska



A férjem egyik kedvenc magyar süteménye, de mindig csak azt a bolti dobozos somlóit ette, nem ismerte az igazi sütemény ízét. Addig addig kerestette velem a receptet az interneten, amíg megtaláltam azt ami a mí ízlésünknek megfelel. Ez egy nagy adagnak felel meg amit akkor érdemes csinálni, ha vendégek is jönnek. Én most kívételesen egy kerek tepsiben sütöttem meg 9 tojásból, de csináltam ezt a nagy adagot is már nagy tepsiben. Másnap finomabb, mert összeérnek az ízek. Én zsírpapírt használtam a tepsihez, mert 3 vékony piskótát kellett sütni és ne keljen mosogatni, de így recés lett a széle, ezért inkább azt javaslom, hogy a hagyomásnyos módon a tepsit vajazzátok be és szórjátok be liszttel.

Tésztához
  • 12 tojás
  • 12 ek cukor
  • 12 ek liszt
  • 1 sütőpor
  • csipet só
  • A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjével a cukorral és a csipet sóval kemény habot keverünk. A tojás sárgákat fehéredésig keverjük és lassan hozzáadagoljuk a liszttel, a sütőporral a habhoz.
  • A tésztát 3 részre osztjuk  és egy nagyobb tepsit kibélelünk zsírpappírral
  • az első adagból sima sárga piskótát sütünk,
  • a másodikhoz kevés diót keverünk és megsütjük,
  • a 3-dik részhez 1 kanál cukrozatlan kakaóport keverünk és ezt is megsütjük.
  • Mindegyik piskóta sütési ideje körülbelül 10 perc előmelegített sütőben, közepes hőfokon gáz sütőben
Vaníliakrém
  1 és fél liter tej
  6 tojás sárgája
  6 ek cukorral, vanília cukorral elkeverünk és hozzáadjuk a felforralt tejhez
  3 ek lisztet + 2 dl tejet elkeverünk és besűrítjük a tejet
  mazsolát szórunk a krémhez amennyit akarunk.
 
Cukorsziruphoz
  • 40 dkg cukor
  • 300 ml víz
  • 1 dl rum eszenc
  • 1 citrom lereszelve
  • 1 narancs lereszelve és kicsavarva
  • az összetevőkből szirupot főzünk
Csokiöntethez
  • 1/4 liter vízzel és
  • dupla adag cukorral szirupot főzünk
  • 3 ek cukrozatlan kakaóport  adunk hozzá

Tálaláshoz
  • tejszínhab

Összeállítás:
A sárga piskótát meglocsolom sziruppal, megszórom dióval és megkenem a vanília krém felével.
A kakaós piskótát ráhelyezem, ugyanúgy meglocsolom sziruppal, megszórom dióval és ráteszem a maradék vanília krémet.
A diós piskótát ráhelyezem és meglocsolom a maradék sziruppal.
Egy éjszakára beteszem a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
Tálaláskor csokiöntettel és tejszínhabbal tálalom.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése