A férjem egyik kedvenc magyar süteménye, de mindig csak azt a bolti dobozos somlóit ette, nem ismerte az igazi sütemény ízét. Addig addig kerestette velem a receptet az interneten, amíg megtaláltam azt ami a mí ízlésünknek megfelel. Ez egy nagy adagnak felel meg amit akkor érdemes csinálni, ha vendégek is jönnek. Én most kívételesen egy kerek tepsiben sütöttem meg 9 tojásból, de csináltam ezt a nagy adagot is már nagy tepsiben. Másnap finomabb, mert összeérnek az ízek. Én zsírpapírt használtam a tepsihez, mert 3 vékony piskótát kellett sütni és ne keljen mosogatni, de így recés lett a széle, ezért inkább azt javaslom, hogy a hagyomásnyos módon a tepsit vajazzátok be és szórjátok be liszttel.
Tésztához
- 12 tojás
- 12 ek cukor
- 12 ek liszt
- 1 sütőpor
- csipet só
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjével a cukorral és a csipet sóval kemény habot keverünk. A tojás sárgákat fehéredésig keverjük és lassan hozzáadagoljuk a liszttel, a sütőporral a habhoz.
- A tésztát 3 részre osztjuk és egy nagyobb tepsit kibélelünk zsírpappírral
- az első adagból sima sárga piskótát sütünk,
- a másodikhoz kevés diót keverünk és megsütjük,
- a 3-dik részhez 1 kanál cukrozatlan kakaóport keverünk és ezt is megsütjük.
- Mindegyik piskóta sütési ideje körülbelül 10 perc előmelegített sütőben, közepes hőfokon gáz sütőben
Vaníliakrém
1 és fél liter tej
6 tojás sárgája
6 ek cukorral, vanília cukorral elkeverünk és hozzáadjuk a felforralt tejhez
3 ek lisztet + 2 dl tejet elkeverünk és besűrítjük a tejet
mazsolát szórunk a krémhez amennyit akarunk.
Cukorsziruphoz
Cukorsziruphoz
- 40 dkg cukor
- 300 ml víz
- 1 dl rum eszenc
- 1 citrom lereszelve
- 1 narancs lereszelve és kicsavarva
- az összetevőkből szirupot főzünk
Csokiöntethez
- 1/4 liter vízzel és
- dupla adag cukorral szirupot főzünk
- 3 ek cukrozatlan kakaóport adunk hozzá
Tálaláshoz
- tejszínhab
Összeállítás:
A sárga piskótát meglocsolom sziruppal, megszórom dióval és megkenem a vanília krém felével.
A kakaós piskótát ráhelyezem, ugyanúgy meglocsolom sziruppal, megszórom dióval és ráteszem a maradék vanília krémet.
A diós piskótát ráhelyezem és meglocsolom a maradék sziruppal.
Egy éjszakára beteszem a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
Tálaláskor csokiöntettel és tejszínhabbal tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése