Hozzávalók:
- 1 csirke (kb. 1-1,2 kg-os)
- 2 nagy fej hagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 30 dkg paradicsom
- 30 dkg tisztított zöldborsó
- 40 dkg rizs
- 1 ½ l tyúkhúsleves kockából
- 15 dkg aprórák
- 15 dk g kagyló
- 20 dkg halszelet (szálkamentes)
- 1 kk. enyhén csípős pirospaprika
- 3-4 babérlevél
- 1 kk. szárított sáfrány
- 4-5 ek. olívaolaj
- só
- bors
- piros kaliforniai paprika
Elkészítés:
Egy pohárba 1 kiskanál sáfrányt , 3 kanál vizet teszünk és 2 órát áztatjuk, hogy a színe kiválljon.
A csirkét megmossuk, feldaraboljuk, besózzuk. A paradicsomot meghámozzuk, magjait eltávolítjuk, cikkekre vágjuk. A kaliforniai paprika minden oldalát megsütjük, pár percre fóliába csavarjuk, hogy megpuhuljon, leszedjük a külső héját , megmossuk, csíkokra vágjuk és félretesszük. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, megmossuk, finomra vágjuk; a tenger gyümölcseit és a halszeleteket megmossuk, lecsepegtetjük. A vas serpenyőben felhevítjük az olajat, közepes tűzön félig megsütjük a csirkehúst, tányérra szedjük, félretesszük. A halszeleteket elősütjük és félretesszük. Az olajban kissé megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát, felöntjük kevés húslével, hozzáadjuk a sáfrányt, néhány percig forraljuk, hozzáadjuk a paradicsomot, a zöldborsót, a babérlevelet, a kiválogatott, megmosott rizst, ráöntjük a húslevest, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, összekeverjük, és a rizságy tetején elrendezzük az elősütött csirkehúst. A serpenyőt előmelegített sütőbe toljuk, alufóliával betakarjuk, és a közepesnél erősebb tűzön 20 percig sütjük. Akkor még kissé tocsogós, hozzáadjuk a halszeleteket, a rákot és a kagylót, a paprika csíkokkal díszítjük, ismét betakarjuk alufóliával, és további 10-15 percig sütjük, amíg a rizs felszívja a levet. A sütőserpenyőben tálaljuk.
Eredetileg faszénparázs fölött, nyílt tűzön készítik, esetleg kemencében. Én a sütő legalsó részén sütöm, így nagyobb felületen éri a tűz az edényt, de amikor a rizst beleteszem és letakarom fóliával akkor a középső rácsra teszem a tepsit. Mivel nekem nincs olyan serpenyőm amit a spanyolok használnak ehhez az ételhez, én egy teflon bevonatú kerek tepsit használok.
Ezt a receptet a sogórnőm férjétől tanultam aki sokáig élt Spanyolországban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése