2011. március 9., szerda

Paella

Hozzávalók:
  • 1 csirke (kb. 1-1,2 kg-os)
  • 2 nagy fej hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg paradicsom
  • 30 dkg tisztított zöldborsó
  • 40 dkg rizs
  • 1 ½ l tyúkhúsleves kockából
  • 15 dkg aprórák
  • 15 dk g kagyló
  • 20 dkg halszelet (szálkamentes)
  • 1 kk. enyhén csípős pirospaprika
  • 3-4 babérlevél
  • 1 kk. szárított sáfrány
  • 4-5 ek. olívaolaj
  • bors
  • piros kaliforniai paprika

Elkészítés:
Egy pohárba  1 kiskanál sáfrányt , 3 kanál vizet teszünk  és 2 órát áztatjuk, hogy a színe kiválljon.
 A csirkét megmossuk, feldaraboljuk, besózzuk. A paradicsomot meghámozzuk, magjait eltávolítjuk, cikkekre vágjuk. A kaliforniai paprika minden oldalát megsütjük, pár percre fóliába csavarjuk, hogy megpuhuljon, leszedjük a külső héját , megmossuk, csíkokra vágjuk és félretesszük. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, megmossuk, finomra vágjuk; a tenger gyümölcseit és a halszeleteket megmossuk, lecsepegtetjük. A vas serpenyőben felhevítjük az olajat, közepes tűzön félig megsütjük a csirkehúst, tányérra szedjük, félretesszük. A halszeleteket elősütjük és félretesszük. Az olajban kissé megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát, felöntjük kevés húslével, hozzáadjuk a sáfrányt, néhány percig forraljuk, hozzáadjuk a paradicsomot, a zöldborsót, a babérlevelet, a kiválogatott, megmosott rizst, ráöntjük a húslevest, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, összekeverjük, és a rizságy tetején elrendezzük az elősütött csirkehúst. A serpenyőt előmelegített sütőbe toljuk, alufóliával betakarjuk, és a közepesnél erősebb tűzön 20 percig sütjük. Akkor még kissé tocsogós,  hozzáadjuk a halszeleteket, a rákot és a kagylót, a paprika csíkokkal díszítjük, ismét betakarjuk alufóliával, és további 10-15 percig sütjük, amíg a rizs felszívja a levet. A sütőserpenyőben  tálaljuk.
Eredetileg faszénparázs fölött, nyílt tűzön készítik, esetleg kemencében. Én a sütő legalsó részén sütöm, így nagyobb felületen éri a tűz az edényt, de amikor a rizst beleteszem és letakarom fóliával akkor a középső rácsra teszem a tepsit. Mivel nekem nincs olyan serpenyőm amit a spanyolok használnak ehhez az ételhez, én egy teflon bevonatú kerek tepsit használok.
Ezt  a receptet a sogórnőm férjétől tanultam aki sokáig élt Spanyolországban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése